Invigning på Centrala endoskopidiskenheten i Lund

2022.09.12

I somras hade sterilcentralen i Lund invigning av ett nytt desinfektionsrum. Sjukhuset har centraliserad desinficering av flexibla endoskop och fem diskdesinfektorer har fått plats centralt på avdelningen och delar nu in enheten i en smutsig och en ren sida.

Enhetschef Jenny Malmberg klippte bandet till den Centrala endoskopidiskenheten (CED) på Skånes universitetssjukhus i Lund.

De smutsiga endoskopen är rena, när de tas ut på andra sidan väggen

Det smarta med diskdesinfektorerna är att det går att lägga in smutsiga endoskop från den smutsiga sidan och plocka ut dem färdigdesinficerade på andra sidan väggen. Utan uppdelningen i ren och smutsig sida riskerar rena endoskop att kontamineras.

Många avdelningar drar nytta av den nya utrustningen

Det var en glad och positiv stämning vid invigningen. Det kan vi gott förstå med tanke på, att personalen på den nya enheten kan desinficera upp till 40 endoskop per timme.
Innan den centrala endoskopidiskenheten invigdes fick alla avdelningar diska sina egna endoskop. Med den nya utrustningen kan många avdelningar frigöra tid för andra uppgifter. Alla avdelningar var inbjudna till att fira öppnandet av den Centrala endoskopidiskenheten med lite tilltugg och tårta på endoskopidiskenhetens korridor:

• Endoskopimotttagningen
• Barnoperation
• Barnakuten 
• Kirurgens akutvårdsavdelning
• Vuxenakuten


Läs mer om projektet på Skånes Universitetssjukhus i Lund

Tillbaka

keyboard_arrow_up